Friday, April 16, 2010

Kuah Rojak

Entry ni adalah khas buat kengkawan yang selalu bertanya resepi kuah rojak ni...

nampak ajer muka, terus tanya resepi kuah rojak......
yang dah amek resepi dua tiga kali dah pun,duk tanya jugak..
yang dah lama tak jumpa, kalo jumpa mesti tanya bila boleh makan rojak lagi ni..
sedap ke? ntah..sedapla jgk..hehe

(opss..ni bukan entry ngidam2 / pregnant ye kawan2..jgn ngengade.)

ok nak tau sedap tak sedap, n.a.f.i.i.z nak share macam mana n.a.f.i.i.z buat kuah rojak yang paling senang kat dunia...thanks to ex-bos yang bagi tunjuk ajar..so, nanti kita sama2 decide sedap ke tak ye.. :)

Ok makcik2...
kita start dengan bahan2nya dulu ye..


 
1 botol kecik sos tomato (brand Life..korang nak tukar brand lain pun takpe ye..)

1 botol kecik sos cili (Life jgk..blh mintak sponsor ni..)





1  botol kecik kicap manis (Cap Kipas Udang..atau ape2 cap pun boley..)





1 bekas kecik petis udang (ni terpulang la brand ape yg korang rasa sedap..)




600gm gula melaka

10 biji blended cili api (bergantung kepada individu..kalau nak pedas up lagi byk..)






Cara-caranya:
Cairkan gula melaka dengan sedikit air.
Tapis serat gula melaka yg ada.
Masukkan semua bahan diatas..(habiskan setiap botol)
Kacau hingga rata
dan biarkan mendidih lbh krg 10 minit...

Tadaaa..dah siap..!
Sedia untuk dicicah dengan buah-buahan pilihan anda sendiri..
(maaf ye puan2, dah abis makan baru teringat gambar kuah rojak yg dah siap dgn buah-buahan tempatan lupa nak ambik..huhu..)


Sape kata susah.. :)

Selamat mencuba...!

4 comments..:

oli said...

sedap!!
memang sedap!!!
dah try nafiiz punya resepi!!!

☆ lieya latif ☆ said...

ye laa mcm senang tgk nafiiz buat...lieya dah salin..sebab sume bahan2 ade jek kat lemari umah tu....bleh cube nanti nieh....

thanks for sharing

Anonymous said...

salam..
saya terjumpa blog ni time mencari resepi kuah rojak..
mcm sedap je..
sy nak try..
tp sy kt luar negara skrg..
xtau mane nak cari petis udang..
kalau xde petis udang tu mcm mne ek?
pastu gula melaka pun xtau mne nk cari.. ade solution x kpd problem sy? maybe ade bahan2 ganti ke?

nafiiz said...

salam..
u kat mana ye?
mm.susah jgk ye.tak pastila pulak apa yg blh gantikan petis udang n gula melaka ni.. :)
takpe.bila2 balik ke tanahair, jemputla mai rumah.mari kita sama2 makan mangga masam cicah kuah rojak...hehe..

memories..

i'm looking for..

Loading...