Tuesday, April 27, 2010

Kilometer 196.6



Apekah  kilometer 196.6 ni..?

ntah.

Takde ape yang best pun kat situ
Sebenarnya ni nak citer tentang satu peristiwa yg telah berlaku pada 22 April 2010, Sabtu lepas..
Kejadian yang berlaku pada lebih kurang pukul 330 petang.

Abah, iaitu ayah papa, merangkap my father in-law, dalam perjalanan dari Terengganu ke KL.Semasa kat atas Highway LPT (Lebuhraya Pantai Timur) hujan turun agak lebat..jalan of course amat licin..

Abah bersama dgn dik jie (adik papa no.5) n pakcik shukri, kawan abah..pakcik shukri yg drive..
Tiba2, semasa di kilometer 196.6, pakcik shukri brek mengejut, pasal terlanggar lopak air..dlm keadaan tersebut, tayar kereta mmg tak boleh nak mencengkam dah..

kereta terus skidded..
kereta terus spin (pusing2 macam gasing tu) dlm 5, 6 kali.

pastu, BAMM!!

kereta menghentam divider besi di sebelah kiri highway. kalau la engineer highway tu terlupa nak design / letak pengadang besi tu, kereta pasti dh terjunam ke dalam gaung di sebelah kiri tu..

NAUZUBILLAH!

Alhamdulillah..
kecuali kereta yang rosak, semua orang dlm kereta takde apa2..
dulu, pada pukul 2.25 pagi, 16 Mac 2009, telah berlaku kejadian Enchek Lembu di kilometer 226.3, arah yang sama, Kuantan ke KL.

hmm...
bila kita dah cukup berhati2, Allah uji dgn cara lain..
maknanya, Allah memang sayang kita..

betul tak? :)

3 comments..:

☆ lieya latif ☆ said...

alhamdulillah takde cedera....tapi tgk dari keadaan kereta tu lieya takut n naik ngeri.....syukur sangat takde ape2....syukur...

lieya ni kan sejak byk citer eksiden, bawak maut, keter meletop/tebakar...mmg lieya takut...betul kate nafiiz tuh....kalo dah hati2 pun tapi Allah kate kun faya kun maka akanjadi jugak kan....moga kite sekeluarga dijauhkan dari kecelakaan ....amin

firdausifieda said...

yang tak tahan tu..enchek lembu pun ada jugak dalam synopsis cerita ni..

☆ lieya latif ☆ said...

re : tu ar....tu pun gaduh2 gak budak2 tu...time tu ngan lieya2 jadi singa...main sikit nak gaduh hehehehe...

lame dah tak update blog ni...nape busy ke....

x telambat ko nak wish ...hepi mother's day!!~~ semoga terus bahagia membawa gelaran ibu....

memories..

i'm looking for..

Loading...